april 2017: de russen komen

DE RUSSEN KOMEN!

Laat ik het maar eerlijk zeggen; Het botert al jaren niet tussen mij en de phloxen. De plant vertegenwoordigt een tuinstijl die mij niet erg aanspreekt. Ze zijn een beetje „Girly“ Het kleurenpalet van wit, lila en roze is niet iets waar ik direct vol van schiet.

Maar sinds kort heb ik hoop. De russen komen.

Uit met name Rusland komt een mooi assortiment Phloxen die qua kleurstelling een toegevoegde waarde lijken te zijn voor de tuin. De kleuren zijn interssanter hoewel dat moeilijk uit te leggen is (waarom is het ene roze beter, dan het andere….? ).

 Phlox paniculata ‘Uralskije Skasy’

 ‘ Phlox paniculata ‘Margri’

 

Maar ook uit andere landen, zoals Duitsland, komen nieuwe soorten (of oudere bestaande variëteiten)

Phlox paniculata ‘Fliederenzian’

 

Nou geef ik me niet gauw gewonnen. Dus nu ik toch bezig ben…. De plant heeft voor mij geen aansprekende groeivorm. Geen mooi winterbeeld. Ze schieten regelmatig in de meeldauw, hebben last van blad- of stengelaaltjes, moeten goed gemest worden, om de paar jaar gescheurd en dan het liefst worden uitgeplant op een andere standplaats. Achtergebleven worteldelen lopen weer uit….grrr. En als de kleur dan eindelijk bijzonder is (want daar gaat het toch om bij de phloxen? En de geur natuurlijk zoals bij ‚Bleu Paradise‘, dan zijn de stengels slap, en het blad is een drama.     Is er wat mis met me…of zijn er lotgenoten….?

Ik kan dus prima tuinieren zonder phloxen. En ondertussen probeer ik een paar van die leuke kleurtjes uit op de kwekerij.

 Phlox paniculata ‘Mr. X’

 

 

 

 

 

 

 

„Ein Garten ohne Phlox ist ein Irrtum“ (een tuin zonder phloxen is een vergissing) Ein Garten ohne Phlox ist nicht nur ein bloßer Irrtum,sondern eine Versündigung gegen den Sommer. (Karl Foester)

Gebruikte foto’s in dit artikel van: Sarastro.com

 

 

 

 


Juli 2018: Mauve, Smokey of Muddy?

mei 2017: keurig opgevoed of lekker wild gelaten…..

april 2016: april loopt mooi uit…

Contact
Contact opnemen