Deze border is aangelegd in 2014 op de kwekerij. De grond is een leemhoudende zandgrond die goed vocht vasthoudt, vruchtbaar is en een beetje aan de natte kant in de winter door de matige waterdoorlatendheid. Het assortiment is daar op aangepast. Inmiddels zijn er wel elk jaar kleine veranderingen doorgevoerd.
Het late-voorjaarsbeeld wordt bepaald door Chaerophyllum hisutum ‘Roseum’, in combinatie met Cirsium rivale ‘Atropurpureum’, Geranium phaeum ‘Lily Lovell’ , en Lupinus ‘My Castele’ . Deze soortencombinatie bloeit in een tijd dat de echte voorjaarsbloeiers vaak al uitgebloeid zijn en de zomerbloeiers nog op zich laten wachten.
Op enkele halfschaduwplekken hebben we een combinatie gemaaktvan een donkerbladige Ajuga met Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’. Een plaatje !!
Op andere plekken hebben we andere soorten gecombineerd; O.a. de zeer vroeg bloeiende Salvia nemerosa ‘Wesuwe’ (twee weken eerder dan de anderen), de prachtige Allium fistulosum en Hordeum jubatum.
In deze zelfde tijd bloeit de statige Phlomis tuberosa ´Amazone´ , Allium christophii, en het prachtige winterharde gladiooltje Gladiolus comm. ssp. byzantinus.
Deze eerste bloeigolf zal dan, afhankelijk van het type voorjaar, rond eind juni .
Daarna wordt het even wachten op de echte zomerbloei.
Felle overwegend rode en gele kleuren bepalen het zomerbeeld. Tussen de lage Molinia caerulea staan Echinacea ‘Flame Thrower’ en ‘Fatal Attraction’ gecombineerd met Agastache ‘Bleu Fortune’ en de prachtige Seseli montanum. Te verwachten is dat Echinacea ‘Flame Thrower’ weg zal vallen in de winter, maar de Echinacea ‘Fatal Attraction’ lijkt een wat langer leven te hebben.
Op andere plekken is gekozen voor eveneens warme combinaties. De Phlox paniculata ‘Sweet Summer Wine´ hebben we afscheid van genomen en zal vervangen worden dit voorjaar de de Phlox paniculata ‘Papageno die veel gezonder blijkt te zijn. Verder Miscanthus sinensis ´Ghana´, Heliopsis scabra ‘Summer Night’s’ , Foeniculum vulgare ´Giant Bronze´, Lobelia ´Ruby Slippers’ en Sanguisorba canadensis (prachtig witte bloeiaar met mooie rode stelen).
Het herfstbeeld wordt bepaald door late asters. Deze groep wordt vaak wat vergeten. Aster amellus ‘Breslau’ en Aster novae angl. ‘Septemberrubin’ en ‘Marie Wolkonsky’ zorgen voor de eerste nazomerbloei.
Deze worden gevolgd door hele late soorten uit de Aster laevis-groep en de Aster turbinellus. Deze verlengen het seizoen (tot diep in november) en kleuren prachtig bij de al geel wordende siergrassen.