mei 2017: keurig opgevoed of lekker wild gelaten…..

Keurig opgevoed of lekker wild gelaten…
Zelf ben ik redelijk opgevoed. Mijn tafelmanieren zijn weliswaar wat beperkt (net als mijn sociale omgangsvormen) maar ik houd wel rekening met anderen.

Met planten is het niet veel anders. Sommige woekeren en beetje, houden geen rekening met andere planten en zaaien zich soms wat te veel uit… Laten we zeggen Guldenroede of Fluitekruid. Beetje lomp maar toch in de kern een mooie plant.

En er zijn natuurlijk ook andere planten. Laten we zeggen tulpen en riddersporen. Rechte stengels, keurige bloeiwijze, zaait niet uit en blijft keurig op zijn plek. Zeg maar; misschien wat té netjes en in de kern net iets te slappe stengels en uiterlijk vertoon.

Tussen deze twee uitersten is het erg fijn tuinieren.

Salvia nemerosa ‘Wesuwe, met de sterk uitzaaiende Hordeum jubatum en Allium fistulosum.

 

Nu is deze manier van tuinieren wel veeleisend. Je moet vaak afwegingen maken tussen wat je laat gebeuren en waar de tuin wat opvoeding nodig heeft.

Bij het opfrissen van de borders bepaal ik de “dresscode” voor dit seizoen. We gaan door elkaar genomen voor “tikje onaangepast maar verzorgd” .

 

Lupinis ‘My Castle’ en Cirsium rivale ‘Atropurpureum’, met de uitzaaiende Chaerophyllum hirsutum ‘Roseum’

Ik maak mijzelf af en toe wijs dat de tuin op dit punt mij veel geleerd heeft.

 

 

 

 

 

 

 

En af en toe verbaas ik mij, én…..kan het zo er uitzien in de zomer.


Juli 2018: Mauve, Smokey of Muddy?

april 2016: april loopt mooi uit…

Contact    Contact opnemen